Un nou dispozitiv îți permite să auzi sunetul produs de fiecare celulă din corp

de: Ioana Bîrsan
22 05. 2017

Cercetătorii au creat un dispozitiv de dimensiuni foarte mici, creat din fibre optice, care poate simți tot, de la turbulențele rezultate în urma mișcărilor bacteriilor la sunetele generate de celulele inimii.

Acest nou tip de dispozitiv, care ne permite să simțim tot ce se petrece în corp, ne va permite să monitorizăm activitatea fiecărei celule și să detectăm din timp posibilele modificări care apar pe parcurs și care ne pot indica o anomalie. În acest fel, medicii ar putea combate apariția cancerului și efectele sale dezastruoase.

Microscoapele ne permit să vedem cele mai mici particule de viață și să le evaluăm cu atenție și tehnologia din spatele lor devine mai bună pe măsură ce trece timpul. Cu toate acestea, microscoapele atomice nu sunt suficient de avansate pentru a ne permite să detectăm forțele biologice, așa că cercetătorii au trebuit să dezvolte un alt instrument inteligent.

Astfel, cercetătorii au creat o fibră optică, creată dintr-un oxid subțire, care era de 10 ori mai subțire ca un fir de păr. Pentru a putea simți modificările din interiorul organismului, dispozitivul creat a fost acoperit cu un strat de polimer pe care au fost aplicate nanoparticule din aur, potrivit Science Alert.

Folosirea dispozitivului este simplă. Tot ceea ce trebuie să facă cercetătorii este să introducă fâșia de nanoparticule și firul acoperit cu polimer într-o soluție care conține celule vii sau bacterii. Odată ce fibra optică este pusă sub lumină și aceasta interacționează cu particulele din aur, sunetele și forțele se lovesc de acestea și le împing în stratul din polimer.

Folosindu-se de această strategie, inginerii au putut monitoriza forțele cauzate de bătăile celulelor inimii și cele produse de bacterii. Practic, cu ajutorul acestui dispozitiv inteligent nu poți doar să detectezi forțele și sunetele, ci poți chiar să le cuantifici. În final, această tehnică s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât un microscop atomic, chiar de 10 ori mai sensibilă.

În viitor, cercetătorii își propun să dezvolte și mai mult această tehnologie, astfel încât să se folosească de nanoparticule pentru a măsura bioactivitatea și pentru a detecta comportamentul mecanic al fiecărei celule.